Lähes voittamaton Henri Ansio suosikkina HCT:lle

Kuva: Poppis Suomela

Kuva: Poppis Suomela

Buff Trail Tour Finlandin tuore mestari Henri Ansio on suurin voittajasuosikki Helsinki City Trailin 21 kilometrillä. Ansio on porskuttanut tällä kaudella poluilla lähestulkoon voitosta voittoon – edellisen kerran hän on hävinnyt polkukisan toukokuussa Sandis Trail Sprintissä, missä Lari Takanen oli häntä 6 sekuntia nopeampi.

– En suunnittele HCT:lle mitään erityistä keventelyä, mutta niinhän siinä varmaan taas käy että kun lappu laitetaan rintaan, niin mennään täysillä. Kovia suunnistajia on taas viivalla eli varmasti tulee hyvä kisa, Ansio tuumaa.

Kovilla suunnistajilla Ansio viittaa etenkin maailmanmestari Jani Lakaseen, joka 39-vuotiaana on yhä kovassa iskussa. Kesällä hän johdatti joukkueensa Kooveen Jukolan viestin voittoon, ja kolme viikkoa sitten hän voitti Inov8 Trail Cupin osakilpailun Kuopion Puijolla. Mielenkiintoista nähdä, miten Lakanen pysyy HCT:llä Ansion kyydissä.

Ansion muista haastajista viime vuoden HCT:n voittaja Topi Raitanen on samaan aikaan suunnistuksen maailmancupin finaalissa Sveitsissä eikä pääse puolustamaan voittoaan. Ansiota lukuunottamatta kukaan viime vuonna top10:een sijoittuneista ei ole vielä ilmoittautunut HCT:lle, mutta perinteisesti viimeisinä päivinä lähtölistoille ilmestyy kovia menijöitä.

Viime vuonna Ansio jäi HCT:llä kolmanneksi, sillä hänen ja Raitasen väliin kiilasi myös Juha Sorvisto. Kärkikolmikko meni todella kovaa, keskivauhdin ollessa 4 min/km. Raitasen voittoaika 1.22.12 kertoo reitin nopeudesta.

Viime vuonna Ansio sijoittui HCT:llä kolmanneksi. Silloin maaliin tultiin Olympiastadionilla, tänä vuonna maali sijaitsee Laakson ratsastusstadionilla. Kuva: Juha Saastamoinen

Viime vuonna Ansio sijoittui HCT:llä kolmanneksi. Silloin maaliin tultiin Olympiastadionilla.
Kuva: Juha Saastamoinen

– Tulimme Topin kanssa ensimmäisen kympin noin 38 minuuttiin eli melkoista haipakkaa. Paloheinän ympäristössä kulkeva eka kymppi onkin aika helppoa baanaa. Jälkimmäinen 10 km Paloheinästä Laaksoon on sitten teknisempää ja siellä on myös kallioita. Reitti on kyllä todella hieno, Ansio kiittelee.

Ansion loppukauden päätavoite on 29. lokakuuta Portugalissa käytävät polkujuoksun MM-kilpailut. Siellä matkana on 85 kilometriä, jonka aikana nousua tulee kunnioitettavat 5000 metriä. Ansio on tunnetusti vahva mäkisissä maastoissa, mistä osoituksena Vaarojen maratonin 43 kilometrin voitto viime viikonloppuna.

– Vaarojen maraton meni suunnitelmien mukaan. Tarkoitus oli juosta ensimmäiset 20 km rennosti ja kiristää sitten. Taktiikka onnistui, vaikka Tomi Halme roikkuikin sitkeästi lähietäisyydellä.

– Uudistettu reitti oli viimeisen kympin osalta todella rankka. Kyseessä oli selvästi rankin Suomessa juoksemani polkumara, Ansio arvioi Kolin vaaroilla kierrellyttä reittiä, jonka aikana nousumetrejä kertyi noin 1700.