HCT kasvoi Suomen toiseksi suurimmaksi polkujuoksukisaksi

henri-ansio-kuva-juha-saastamoinen

Henri Ansion lennokas meno toi hänelle ensimmäisen voiton HCT:llä. Kuva: Juha Saastamoinen, Onevision.fi

Ennakkosuosikit pitivät pintansa toisen kerran järjestetyn Helsinki City Trail –polkujuoksutapahtuman päämatkalla 21 kilometrillä. Maria Söderström puolusti menestyksekkäästi viime vuoden voittoaan, ja Henri Ansio jatkoi komeaa voittokulkuaan kotimaan kisoissa.

– Hieman keskittyminen herpaantui eilen illalla, kun kuulin ettei Jani Lakanen pysty flunssan takia osallistumaan. Tarkoitus oli ottaa kevyesti, mutta kiitos Tuomas Tervon, tänään ei ollut varaa löysäillä yhtään. Ensimmäinen kymppi tultiin jopa pelottavan kovaa, mutta 13 kilometrin kohdalla eroa oli sen verran että pystyin hieman laskemaan vauhtia, Ansio kiitteli toiseksi sijoittunutta Tervoa hyvästä vastustuksesta.

Ansion loppuaika nopeahkolla reitillä oli 1.21.07. Tervo hävisi runsaan minuutin. Kolmanneksi puristanut Pekka Itävuo meni myös alle puolentoista tunnin rajan ajalla 1.29.19.

Lähestulkoon voitosta voittoon tällä kaudella kotimaan polkujuoksukisoissa kulkenut Ansio keskittyy seuraavaksi lokakuun lopulla käytäviin polkujuoksun MM-kilpailuihin Portugalissa. Siellä edessä on 85 kilometriä ja peräti 5000 nousumetriä.

– Matka on pitkä ja maratonit ovat minulle optimaalisempia, mutta on mielenkiintoista nähdä mihin paukut riittävät. Viimeksi olin noin 30:s ja sitä lähdetään parantamaan. Nyt on vielä viimeiset tiukat harjoitukset edessä.

Helsinki City Trail 2016

Maria Söderströmin kone käynnistyi ensimmäisen kympin jälkeen. Kuva: Kari Koskinen

Maria Söderström uusi viime vuoden voittonsa loppuajalla 1.37.49. Johanna Hulkkonen antoi kokeneelle Söderströmille kovan vastuksen ja taipui vasta viimeisillä kilometreillä. Eroa maalissa oli lopulta vain 36 sekuntia.

– Alku oli vaikeaa ja ehdin jo huolestua, kun kone ei meinannut käynnistyä. Onneksi se sitten käynnistyi.

– Olen kilpaillut tänä vuonna tavallista vähemmän ja keskittynyt työhöni. Olen käynyt muutamissa triathloneissa ja swimrunissa. Loppuvuoden aikana mietitään, mitä ensi vuonna tehdään, swimrunin MM-kisoissa viidenneksi parinsa kanssa sijoittunut Söderström pohti.

11 kilometrillä kovinta vauhtia pitivät Tiina Alhonen (55.55) ja Sante Ahonen (48.44). 5 kilometrillä nopein aikuinen oli Eero Assmuth (22.33). Alle 16-vuotiaiden parhaat olivat Nuutti Jääskeläinen (25.37) ja Nadja Rehberger (26.49).

Lähes tuhat juoksijaa ilmoittautui

Helsinki City Trailille ilmoittautui peräti 983 juoksijaa, missä on kasvua viime vuoteen lähes viidennes. Matkaan lähti lopulta 852 juoksijaa, mikä sekin on noin sata enemmän kuin vuosi sitten. Näillä lukemilla HCT vakiinnutti asemansa yhtenä suosituimmista polkujuoksutapahtumista. Edelle menee vain Bodom Trail yli tuhannella osallistujallaan. Polkujuoksun klassikkokisa Vaarojen maraton on lähes samassa kokoluokassa HCT:n kanssa.

– En tiedä mikä olisi voinut mennä paremmin. Järjestelyt onnistuivat hyvin, osallistujat vaikuttivat tyytyväisiltä, ja kisakeskus täällä Laakson ratsastuskentällä osoittautui toimivaksi. Toivottavasti sana leviää ja näitä Keskuspuiston polkuja käytetään myös jatkossa ahkerasti, kilpailunjohtaja Terho Lahtinen iloitsi.

paloheinan-maki

Erkki Inkinen (1040) ja muita 11 km:lle osallistuneita Paloheinän nousussa. Kuva: Eveliina Pohjanlahti

Kotimainen polkujuoksukausi alkaa vähitellen olla ohi, jäljellä olevia kisoja on listattu mm. trailrunning.fi -sivustolle. Muutaman vuoden jatkunut kasvu on edelleen vahvaa. Kisoja on tullut lisää ja osallistujia on ollut varsinkin hyvin järjestetyissä kisoissa enemmän kuin aikaisemmin. Myös näkyvyys on lisääntynyt.

– Jos vertaa trendiä esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Keski-Eurooppaan missä lajia on harrastettu paljon pidempään, niin sielläkin suunta on yhä ylöspäin. Suomessa on noin puoli miljoonaa juoksun harrastajaa ja siinä se potentiaali kasvulle on. Luonnossa kuntoilu kasvaa vielä merkittävästi, sen verran alihyödynnettyä se on toistaiseksi ollut, Lahtinen uskoo.

Tulokset/Results 2016 Live

hct2016-kuva-juha-saastamoinen

HCT:n osallistujamäärä kasvoi viime vuodesta lähes viidenneksen. Tapahtuma on nyt Suomen toiseksi suurin. Kuva: Juha Saastamoinen, Onevision.fi