Nopsajalka Nordman pitelemätön kotipoluillaan?

Järjestävän seuran Samba Trail Running Clubin Eetu Nordman lähtee 24 kilometrin kisaan yhtenä kuumimmista voittajasuosikeista. Eetu juoksee kotipoluillaan ja lupaa – ainakin pysyä reitillä.

”Jos viime vuoden ratamestarina eksyn tänä vuonna reitiltä, niin lupaan jatkaa lappu rinnassa juoksua suoraan kolera-altaaseen”, Eetu letkauttaa.

Polut ovat Eetulle kaikin puolin varsin tuttuja.

”Juoksen Keskuspuiston poluilla käytännössä joka viikko. Asun Etelä-Helsingissä, ja jos mieli tekee 100% polkulenkkiä, niin kaupunkifillarilla on tullut monesti polkaistua Eltsulle ja siitä sitten poluille. Useimmiten juuri Helsinki City Trailin reittiä tapaillen.”

Nordmanilla on hyvät vinkit kisaan saapuville, varsinkin maaston osalta.

”Kuivalla kelillä reitistä selviää normilenkkareilla, mutta sateen sattuessa juuret ja kalliot ovat liukkaita. Reitti on piirretty kapeaksi luuppilenkiksi, joten osa poluista on ns. pääpolkuja pienempiä ja juurakkoja löytyy. Korkeuseroja ei kauheasti ole, joten lenkkien kannalta mäkitunkkaaminen juuri tätä kisaa varten on tarpeetonta.”

”Mahtavaa, että oma seura on järjestämässä Helsingin keskustaan kansainvälisestikin aivan uniikkia polkujuoksutapahtumaa. Maailmassa tuskin on toista pääkaupunkia, jonka päärautatieasemalta voit kävellä aidon polkujuoksutapahtuman lähtöön ja hetkessä olet keskellä metsää. Kannustan kaikkia tulemaan mestoille, juoksemaan toki ja nauttimaan Eltsun mainiosta tunnelmasta! Ja kavereille voi vinkata kannustuspaikan loppunousuun Stadionin kalliolle.”

Valmistava kisa Vaaroille

Nordmanin kesän juoksut jäivät vähiin kesäkuun lopun loukkaantumisen takia. Huhti-toukokuussa hän oli mielestään paremmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin.

”Kevään päätavoite Transvulcania 75 km La Palmalla meni silti penkin alle. Jotain kuitenkin jäi kevään ulkoiluista pohkeeseen, kun vain kaksi viikkoa La Palmalta Karhunkierroksen 34 km sujui hyvin tasapainoisesti ja mielestäni jopa paremmin kuin kaksi vuotta aiemmin.”

Nyt kunto on taas nousussa, eivätkä vastustajat pääse helpolla.

”Lyhyen matkan jaksan kohtuullisen hyvin, mutta pidemmillä ei lihaksisto vielä kestä matkan haasteita. HCT on juuri sopiva tähän kohtaan ja muutenkin hyvä valmistava Vaarojen maratonille. Toinen tarina sitten miten palaudun 31.8. juostavasta UTMB-viikon CCC-kisasta.”

Taktiikka HCT:lle on selvä, eikä luvassa ole kyttäilyä.

”Paukusta täysiä. Aina”, Nordman nauraa.

Yötyö määrää treenitahdin

Nordman tekee yötyötä ja sovittaa harjoituksensa sen mukaan.

”Juoksen usein iltapäivällä töihin ja aamuyöstä toisen lenkin takaisin nukkumaan. Pidemmät ja kovemmat harjoitukset pyrin tekemään vapaapäivinä, ja Lepistön Antti onkin ollut velho niitä suunnittelemaan. Pääharjoitukset – joita en ole kesällä pystynyt tekemään – ovat edellä mainitun kaltaisia pidempiä mäki-vk-treenejä.”

Vatsa aiheutti aikaisemmin kisoissa ylimääräisiä harmeja, mutta ruokavalion viilaus toi helpotusta.

”Karsin suurimman osan gluteenista ja maitotuotteista pois, ja ero on ollut merkittävä. Tyypillinen kisaviikon ateria on esimerkiksi riisiä ja kalaa tai kanaa. Aamiaiseksi munakas, riisikakkuja ja pari banaania”

Eetun salainen pahe yllättää ja saa hymyilemään:

”Beerway to Hell. Sitä ei vaan opi pysymään pois Jättärin klassikosta.”

Kolme MM-edustusta

Uransa huippuhetkikseen Eetu mainitsee kolme MM-edustusta, ja suorituksena vuoden 2016 Transvulcania oli myös hyvä sen hetkiseen kapasiteettiin nähden.

”Ensimmäinen polkupodium irtosi vuonna 2014, kun NUTS Pallas päättyi toiseen sijaan.”

Tuleville vuosilla tähtäin on alle 100 kilometrin matkoissa, ja ensi toukokuussa La Palma kutsuu jälleen.

”Toivottavasti pääsen kuittaamaan tämän kevään epäonnistumisen. Transvulcania on huikea kisa, jota suosittelen lämpimästi. Ensi vuonna MM-kisoissa on vuorossa keskimatka, n. 50 km, ja täytyy pohtia syksyn aikana haenko vuoden tauon jälkeen mukaan joukkueeseen. Olisihan se hienoa, jos esimerksiksi Henri Ansio ja Jere Pajunen olisivat mukana tuomassa Suomelle hyvää joukkuesijoitusta ja kesän näyttöjen perusteella tottakai myös erinomaista henkilökohtaista sijoitusta.”

Kaukaisempana haaveena kummittelee – mikäs muukaan kuin UTMB.

”Sinne tarvitaan vielä kovempia näyttöjä sauvakävelymatkoilta, että huolivat edes ilmoittautumiseen mukaan”, Eetu nauraa.

Teksti: Sami Sundström
Kuvat: Eetu Nordmanin arkisto