Poluilla juokseminen on mahtavaa puuhaa, johon haluamme innostaa kaikki mukaan!

Siinä yhdistyvät loistavalla tavalla kestävyysliikunta ja luonnosta nauttiminen, joiden molempien on lukuisissa tutkimuksissa todettu olevan ihmiselle hyväksi.  Eikä sitä tarvitse edes tutkia, vaan kuka vain voi sen itse kokea. Mutta hyvin harvalle nykypäivän kaupunkiliikkujalle tulee mieleen, että poluille voi mennä juoksemaan. Ja jos moinen ajatus päähän pälkähtää, seuraava kysymys on, mistä niitä polkuja löytää. Ja miten sieltä löytää takaisin?

Me Helsinki City Trailin järjestäjät totesimme, että asialle täytyy tehdä jotain. Polkujuoksu on meistä niin hienoa, että haluamme mahdollisimman monen kuulevan siitä ja lähtevän metsäpoluille nauttimaan samoista juoksuelämyksistä, jotka meille itsellemme ovat niin antoisia.

Olimme aikaisemmin järjestäneet muutamia polkujuoksutapahtumia hiukan kokeneemmille harrastajille, ja havainneet harrastuksen suosion olevan hyvässä kasvusuunnassa. Tuntui siltä, että nyt olisi oikea hetki tehdä näkyvä tempaus, joka sytyttäisi polkujuoksukipinän aiempaa laajemmassa liikunnan harrastajien joukossa – tai jopa houkuttelisi ihmisiä aloittamaan liikunnan. Polkujahan Suomessa riittää, ja jokamiehenoikeus antaa luvan niillä liikkua, mutta silti ei joka mies ja nainen sitä tee, vaikka varmasti tykkäisi jos tietäisi.

Mietimme, mikä olisi isoin juttu, mitä Suomessa voi polkujuoksun hyväksi tehdä. No sellainen tapahtuma tietenkin, jossa kaikki halukkaat pääsevät itse kokeilemaan. Mutta missä? Vastaus oli ilmeinen: Reitti Helsingin keskuspuistossa ja maali Olympiastadionilla. Ei liian kaukana korvessa, helppo saapua, mutta ainutlaatuista jopa kansainvälisessä mittakaavassa – upea metsäreitti aivan pääkaupungin sydämessä.

Syksyllä 2014 lähdimme selvittämään asiaa. Reitin laatiminen ja lupien sopiminen Helsingin kaupungin ja Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa oli tärkein asia – sehän ratkaisi, että tapahtuman järjestäminen ylipäätään on mahdollista. Stadionin saatavuus, videoscreenien käyttö, juontaja, äänentoisto, ajanotto, kaikki muu tekniikka ja pakolliset ulkopuoliset palvelut – saammeko budjetin mitenkään hallintaan?

Lupaprosessi kesti kauemmin kuin etukäteen arvelimme, joten pääsimme julkistamaan tapahtuman vasta keskellä kesälomia, alle 3kk ennen H-hetkeä. Mutta kun lupa oli paperilla, päätimme painaa täysillä eteenpäin: nettisivut auki, tietoa jakoon, keskustelut median ja kumppaniehdokkaiden kanssa käyntiin. Tässä sitä mennään, jännittää kovasti, mutta usko on vahva.

Mitään takeita ole edelleenkään, että budjetti toimii. Tavoitteena on Suomen suurin polkujuoksu, vähintään tuhat juoksijaa. Se on tarpeen myös käytännössä, muuten tehdään koko ensi vuosi iltavuoroa stadionin remonttityömaalla… Runsaasti juoksijoita ja yleisöä tarvitaan myös paikan päälle antamaan polkujuoksusta hyvä kuva niille, jotka näkevät tapahtuman TV:stä. YLE nimittäin tulee näyttämään siitä pätkiä Urheiluviikonloppu-lähetyksessä, ja jos aikataulut osuvat kohdilleen, on jopa suora lähetys stadionilta kuuman ryhmän maaliintulosta mahdollinen.

Toivottavasti sinäkin innostut, ja olet mukana juoksijana, toimitsijana tai yleisönä. Voit osallistua projektiin jo ennen kisaa levittämällä sanaa ja kutsumalla kavereita mukaan. Tehdään tästä yhdessä mahtava kokemus ja innostetaan koko Suomi hakemaan kuntoa ja hyvää oloa metsäpoluilta!

Baban ja Tommin ensimmänen City Trail -lenkki herätti spontaanit tuuletukset.

Baban ja Tommin ensimmänen City Trail -lenkki herätti spontaanit tuuletukset.